Jodtabletter

På grunn av situasjonen i Ukraina mottar vi en del henvendelser fra innbyggerne våre om tilgang på jodtabletter.

 

Jodtabletter er et beskyttende tiltak ved atomhendelser med utslipp av radioaktivt jod. De skal imidlertid bare tas etter råd fra myndighetene. Mange apotek opplever økt etterspørsel, og er i perioder midlertidig utsolgt for jodtabletter.

Kommunene har som del av sin beredskap eget lager av jodtabletter. Vi vil dele ut tabletter gjennom våre kanaler dersom myndighetene gir råd om det. Disse er forbehold barn og unge opp til 18 år, gravide og ammende. Personer mellom 18 og 40 år må skaffe seg tabletter selv, disse kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

Det er spesielt viktig at barn og unge under 18 år, samt gravide og ammende tar tablettene fordi de har størst risiko for å få kreft i skjoldbukskjertelen etter å ha blitt utsatt for radioaktivt jod. Det kan i helt spesielle situasjoner også være aktuelt med tabletter for voksne mellom 18 og 40 år.

Mer informasjon finnes på www.dsa.no

Egenberedskap

Jod er ett av punktene på lista over ting du bør ha i egenberedskapslageret ditt. Se eksempel på beredskapslager hos sikkerhverdag.no.

NB: Det er kun Jodix 130 mg jodtabletter som er anbefalt ved atomulykke. Kosttilskudd inneholdende jod er ikke anbefalt.