Hjortevilt holder ofte sammen i små flokker om vinteren. Ser du ett dyr krysse veien, er det derfor mulig det kommer flere. Da er det viktig at du ikke blir så fokusert på det ene dyret du har unngått, at du treffer det neste. Sett ned farten til lav hastighet hvis du ser dyr langs veien og la dyret/dyrene finne egnet sted for å komme seg ut av veibanen/over veien. Dyr kan opptre uforutsigbart og kan gjøre raske retningsendringer så vær oppmerksom.
Når ulykken er ute
Få oversikt over eventuelle skadede personer og gi førstehjelp/kontakt 113 dersom akutt hjelp er nødvendig
Ring Politiet på 02800 og meld fra om påkjørselen. Politiet kaller ut/setter deg i kontakt med ettersøkspersonell. Ved eventuell skade får du problemer med forsikringen hvis uhellet ikke er meldt til Politiet.
Merk påkjørselsstedet – dette for å kunne spore skadde dyr
Følg aldri etter et skadet dyr selv. Det kan være farlig og vanskeliggjør ettersøkshundens arbeid
Vegtrafikkloven § 12. Plikter ved trafikkuhell
Enhver som med eller uten skyld er innblandet i trafikkuhell, skal straks stanse og hjelpe personer og dyr som er kommet til skade, og for øvrig delta i de tiltak som uhellet gir grunn til. Denne plikt har, om det er nødvendig, også andre som er i nærheten eller som kommer til stede.
Dyrevelferdsloven § 4. Hjelpeplikt
Enhver som påtreffer et dyr som åpenbart er sykt, skadet eller hjelpeløst, skal så langt mulig hjelpe dyret. Dersom dyret er et dyr fra dyrehold eller storvilt, og det ikke er mulig å yte god nok hjelp, skal eieren eller politiet varsles umiddelbart. Dersom det er åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt, kan den som påtreffer dyret, avlive dette med det samme. Dyr fra dyrehold og storvilt skal ikke avlives i henhold til denne bestemmelsen dersom det lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid.
Skadde eller syke dyr
Ved observasjon av skadde eller syke dyr så ta kontakt med kommunens ettersøksring på telefon 414 35 660.
Hjorteviltregisteret og registrert fallvilt:
Kommunene registrerer fallvilt inn i databasen Hjorteviltregisteret: https://www.hjorteviltregisteret.no/FallviltInnsyn/Kart?fromDate=2022-05-09&toDate=2022-11-09&arter=1,2,3,4,7,9,11,12,13,14,16&kjonn=1,2,3&alderskategorier=1,2,3,4&arsaker=1,2,3,4,5,6,7&utfall=1,2,3,4,5,6,7 . Alle har lesetilgang til basen, og man kan få ulik statistikk over fallvilthendelser.

Bildet over viser Gjemnes kommune, og fallvilthendelser fra 01.01.2017-09.11.2022.

Tabellen er hentet fra hjorteviltregisteret og viser fordelingen av fallvilthendelser for Gjemnes kommune 2018-2022 fordelt på år og måneder.

Tabellen over er hentet fra hjorteviltregisteret og viser fallvilthendelser i Gjemnes kommune 2018-2022 fordelt på tid på døgnet.